Știri

Ozonarea Aerului
20.08.2020 13:11

    Ozonul este un gaz incolor, cu un miros specific uşor acru, care a fost descoperit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, o moleculă ionizată este formată din 3 atomi de oxigen – O3. În natură ozonul se găseşte în concentraţii mai mari în stratosferă, la înălţimea de 20-30 km, la acest nivel ozonul fiind produs prin acţiunea razelor ultraviolete. Este forma de oxigen cea mai bogată în energie, datorită acestui fapt ozonul este numit „oxigen activ”. Ozonul a fost identificat în jurul anului 1785 de olandezul Martinus von Marum care a sesizat mirosul specific de iarbă verde în aerul proaspăt de după ploaie. Au avut loc multe studii şi cercetări în acest sens ca apoi, mai târziu, în anul 1896 Nikola Tesla să fie primul inventator care a patentat, în SUA, primul generator de ozon. În timpul Primului Război Mondial ozonul a fost folosit pentru prima dată ca antiseptic, el având proprietăţi de dezinfectare este folosit în toată lumea pentru sterilizarea ustensilelor, pentru sterilizarea şi purificarea apei.

     Ozonul este un dezodorizant foarte eficient, avand capacitatea unica de a elimina mirosurile neplacute care afecteaza calitatea aerului din spatiile interioare cum ar fi fumul de tigara, mirosul persistent de vopsea dupa renovarea locuintelor, mucegaiul si fungii din diferite locuri (subsoluri, beciuri etc.). Ajunge si in locurile greu accesibile sau in care nu se poate ajunge altfel, dezinfectand toate suprafetele si obiectele din incaperea tratata cu ozon.

Ozonul distruge 99% din virusuri, mucegai, bacterii, ciuperci, acarieni etc. Studiile arata faptul ca eficienta ozonului este de 5 ori mai ridicata decat sterilizarea cu ultraviolete. Ozonul este unul din cel mai puternic dezinfectant, cu 50 ori mai eficient si cu 3000 de ori mai rapid decat clorul.
Ozonul este complet ecologic, in urma utilizarii ozonului nu raman reziduuri chimice.